Helden. Bowie, mijn held
DAVID BOWIE

Helden, we hebben ze allemaal. Mensen die -in jouw ogen- iets groots gedaan hebben, iets betekenen. Helden kunnen een bestaand, fictief of historisch persoon zijn.
Een van mijn helden is David Bowie. Al vanaf dat ik me kan herinneren is hij dat, mijn held. Vooral om zijn muziek, hij is niet voor niets een van de invloedrijkste rockmuzikanten. Maar ook zeker om zijn markante verschijning. Zijn kleding, haar en make-up shockeerde keer op keer de wereld. Ik vond het fascinerend en inmens boeiend dat hij zichzelf elke keer weer opnieuw uitvond, op elk vlak: muziek, stem en uiterlijk. Maar zijn uiterlijk sloot altijd prima aan bij zijn muziek en de tijdgeest. David Bowie experimenteerde, was modieus en zette de trend.
Een held dus. Hij zong ook over helden in een van zijn beste nummers Heroes. Een nummer dat gaat over twee geliefden die elkaar steeds bij de Berlijnse Muur ontmoeten. In elke uitvoering een ontroerend mooi nummer.

ACTEREN

Bowie speelde niet alleen een rol bij zijn muziek hij acteerde ook op toneel en in films. Zo speelden hij The Elephant Man op Broadway.
Ook speelde hij een krijgsgevangene in een Japans kamp in Merry Christmas, Mr. Lawrence. Een film die ik zeker 10 keer heb gezien.

OPA EN OMA

Ik deelde mijn held met mijn oma. Ik had als tiener de zolder tot mijn beschikking en de schuine wanden waren vol geplakt met foto’s van Bowie. Als mijn oma dan bij ons op bezoek was wilde ze altijd even gezellig op mijn kamer zitten. Op de trap bleef zij steevast staan en keek dan naar mijn Bowie-collage. “wat is het toch een mooie man, he Shir” zuchte ze dan. En mijn opa volgde dan telkens “Loop nou maar door Nel”. Een mooie herinnering aan twee dierbare mensen.


ZEEFDRUK

Later, toen ik stage ging lopen voor mijn opleiding was ik op kennismakingsgesprek en vielen mij prachtige foto’s op van Bowie die aan de muur hingen. De fotograaf waar ik stage ging lopen had deze gemaakt en op mijn eerste werkdag lagen een aantal afdrukken op mij te wachten. Later heb ik een van deze foto’s gebruikt voor een zeefdruk-opdracht. Deze kreeg natuurlijk ook een plekje aan mijn heldenwand.

Met dank aan fotograaf Jan van Oldenmark, voor de foto. Toen en nu.


ONGRIJPBAAR

En toen het bericht van zijn dood 10 januari 2016, als een donderslag bij heldere hemel. Voor ons fans dan. Zelf wist hij het wel, en flirte hij met de dood in de video’s van zijn laatste album Blackstar. Het album is een afscheidscadeau voor zijn fans. Een held, ongrijpbaar tot het eind.

We can be heroes just for one day

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog