Grafische vormgeving /Geleenstraat

KLEIN MEISJE
Als klein meisje woonde ik in Amsterdam, in de Rivierenbuurt. Mijn kinderkamer had een erkertje en van daar uit keek ik vaak naar buiten. Schuin aan de overkant was de achteruitgang van een school (een grafische school weet ik nu) en daar kwamen allemaal ‘grote’ jongens en meiden met grote mappen in en uit. Ik had geen idee wat dat voor school was, maar ik wist wel dat ik dat later ook wilde: met zo’n grote map.


DE MAP
We verhuisden naar Vinkeveen en ik heb jaren niet meer aan die school en de grote mappen gedacht. Aan het eind van de middelbare school wist ik vrij helder wat ik wilde worden en een opleiding was snel gevonden. Ik rolde met gemak door de toelatingsronde ondanks dat ik eigenlijk een jaartje te jong was.

Ik ging naar het NIMETO, opleiding voor schilderen en etaleren. Binnen de etaleer richting was veel aandacht voor ontwerpen, op diverse vlakken. Het was voor mij meteen duidelijk dat ik examen zou doen in grafische vormgeving. En daar was hij: de map. Groot en groen/zwart. Later kreeg ik van mijn vader een mooie lederen zwarte map met een rits en zo mogelijk nóg groter.

KUNST ACADEMIE
Mijn studie ging verder op het HKU, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, kunstacademie. Grafische vormgeving, dus de map en ik bleven nog even onafscheidelijk. Ik verhuisde naar Utrecht en reisde met map en al per fiets, gelukkig had mijn mooie map een handig handvat aan de zijkant.


RONDE CIRKEL
Na mijn studie ging de map in de kast, want inmiddels deed ik alles op een Mac. De map verhuisde twee keer met me mee en staat nu op zolder. Soms kijk ik er nog even in, naar mijn werk van toen.

Vorige week kwam ik toevallig in mijn oude straat in Amsterdam. De grafische school is nu het Media College. Zou ik nu aan het begin van mijn leven staan zou dat absoluut de opleiding zijn waar ik zou willen beginnen.
Ik heb even in het portiek gestaan van ons oude huis, onder mijn erkertje, en zag dat de cirkel rond is.

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog