Focus trefwoord. Verrekijker
WAT IS EEN FOCUS TREFWOORD?

Focus trefwoord (focus keyword) is een term afkomstig uit de Yoast SEO plugin. Yoast ontwikkelt en ondersteunt een populaire Yoast SEO WordPress plug-in die meer dan 5 miljoen actieve installaties heeft.
Een trefwoord is het woord (of de woorden) waarop we willen dat ons artikel gevonden wordt in de zoekresultaten. Dus een focus trefwoord is het hoofd zoekwoord waar je hoopt dat mensen je artikel op zullen vinden in Google en andere zoekmachines.
Het focus trefwoord laat Google – maar ook de bezoeker/lezer – weten waar je site/tekst over gaat. Hoe specifieker het trefwoord hoe minder concurrentie in de zoekmachines en des te eerder komt jouw site/artikel bovendrijven. Bedenk ook welke zoekterm je doelpubliek zou kunnen intikken in Google om op jouw site te komen.


TREFWOORD GEBRUIKEN

Laat je focus zoekterm regelmatig in je tekst terug komen (zonder dit te overdrijven dus gebruik ook synoniemen). Plaats het in de url, de titel van je artikel/blog, de eerste alinea, je meta omschrijving en een aantal keer in je tekst. Zo laat je Google weten je tekst over gaat en maak je je tekst vindbaar.

De plugin Yoast SEO geeft precies aan waar je SEO-verbeter punten zitten. Plaats je het focus trefwoord niet in de eerste alinea dan krijg je de melding  Rode bolletjes Yoast SEO PluginHet focus-trefwoord komt niet voor in de eerste alinea van het bericht. Zorg ervoor dat het onderwerp direct duidelijk is.” De reden hiervan is dat een websitebezoeker vaak scant en dus is de eerste alinea van je tekst erg belangrijk. Door het keyword hier te herhalen help je de bezoeker op weg. Staat het trefwoord in de eerste aliea krijg je de melding Groene bolletjes Yoast SEO Plugin“Het focus-trefwoord komt voor in de eerste alinea van het bericht.”
Maar ook meldt de Yoast SEO plugin het als je het trefwoord al eerder hebt gebruikt, dat het in de titel staat of niet en in de slug, maar ook of je trefwoord vaak genoeg gevonden wordt (of juist te vaak).


ZOEKWOORDPLANNER

Om te kijken of er daadwerkelijk op je gekozen trefwoord gezocht wordt zou je eventueel ook nog het zoekwoord kunnen invullen in de zoekwoordplanner van Google. Hier kom ik in een volgend BLOG op terug

CONCLUSIE

Kortom, het focus trefwoord is een handige functionaliteit in de WordPress SEO plugin van Yoast, waarmee je tips en suggesties krijgt om je artikelen te optimaliseren voor Google en andere zoekmachines.
Maar het belang van de lezer/bezoeker staat altijd voorop. Je kunt het best als volgt te werk gaan: Schrijf je artikel, vul een focus trefwoord in en optimaliseer alleen de dingen waar de lezer geen last van heeft en jij wel hoger door kunt scoren.

Lees in deze blog meer over SEO.

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog