De zomer van 2019 Tiger
HITTEGOLF

De zomer van 2019. Voor het eerst in de geschiedenis van Nederland komt de temperatuur op bijna 40 graden. Ik noem dat een hittegolf! Want een hittegolf is een periode die gekenmerkt wordt door uitzonderlijk hoge temperaturen. En eerlijk, 40 graden is in mijn ogen uitzonderlijk hoog, persoonlijk vind ik het een beetje té hoog.
Het is vandaag de vijfde dag op rij dat het kwik in De Bilt niet tot onder de 25 graden daalt, terwijl het in die periode ook drie dagen minstens 30 graden werd. En dat maakt een officiële hittegolf in Nederland een feit.

Afgelopen nacht was er een met uitzonderlijk tropische temperaturen. De kortstondige wind opgevolgd door een paar klappen onweer deden de temperatuur in de slaapkamer niet dalen. Wel werden we er wakker door omdat de wind zich luidruchtig vermaakte met het zonnescherm en parasols van de buren.

CODES

Nederland is goed in het geven aan weercodes. Meestal zijn deze overdreven, met als gevolg dat niemand zich er nog iets van aantrekt. Afgelopen dagen waren code oranje. Persoonlijk lijkt mij rood meer op zijn plaats (zeker gezien het feit dat iedereen verbrand is). Het weeralarm code rood is een waarschuwing die het KNMI uitgeeft wanneer in Nederland een extreme weersituatie dreigt te ontstaan. Hoeveel extremer zou dat moeten zijn dan?De zomer van 2019 is de heetste zomer ooit.

Deze hitte schijn te komen door een combinatie van 3 dingen: hete lucht, droogte en weinig wind.
Een tropische lucht vanuit Noord-Afrika die stil blijft staan boven Nederland. Doordat er geen wind staat, blijft de warmte dicht bij de grond hangen. De droogte komt door de weinige neerslag van de afgelopen tijd. En hoe droger de grond, hoe meer warmte deze vasthoudt.

ZONNEPANELEN

Ik zie mensen met zonnepanelen zich al rijk rekenen, maar helaas gaat die vlieger niet op: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de opbrengst van zonnepanelen. En omdat het een poosje niet geregend heeft ligt er een stoflaagje op de panelen, waardoor de opbrengst net wat lager ligt.
Dus wat dat betreft is deze hitte ook niet nodig geweest.


HUISDIEREN

Voor onze huisdieren is de hitte ook zwaar. Honden kunnen het goed uithouden in de zon, mits ze niet veel doen. Ze moeten natuurlijk schaduw hebben en voldoende water. Een hond kan niet zweten, maar hij koelt af via zijn tong en zijn neus. Dat doet hij door te hijgen en water te verdampen via zijn neusgaten. Hier staat de ventilator aan voor de hond en koel ik haar pootjes af. Verder laten we haar vooral in de ochtend en later op de avond uit. Overdag mag ze de tuin in en kan ze een plekje zoeken om te liggen. Onze hond heeft 3 pootjes dus voor haar is het extra zwaar met de warmte, maar ze doet het goed.

Onze volwassen katten kunnen 24/7 naar binnen en buiten. Het liefst zoeken ze een koel plekje in de tuin, ergens onder een struik. Ons kitten is nog te jong om los buiten te kunnen maar ook hij vindt koele plekjes in huis.

Voor mijn pony vind ik het wel lastig. Waar doe je nou goed aan, wel of niet buiten zetten? Op stal is het ook heet en buiten is nog een beetje wind, dus toch maar even op het land. Eerst gaat hij langs de spuitplaats en koel ik zijn benen en als hij weer naar stal gaat mag hij eerst even lekker onder de douche. Gereden wordt er natuurlijk niet in de hitte.

Vanaf morgen wordt het minder heet, zeggen ‘ze’. Ik hoop dat ‘ze’ gelijk hebben. Want het is leuk geweest zo.
ik wil weer een aangename temperatuur voor mijn beesten, de planten en – ik geef het toe – voor mijzelf.
De zomer van 2019 mag een mooie, lange warme zomer worden maar het kan te gek.

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog