XXP BLOG

Schrijf je in

Schrijf je in

Grafische vormgeving

Grafische vormgeving /Geleenstraat

KLEIN MEISJE
Als klein meisje woonde ik in Amsterdam, in de Rivierenbuurt. Mijn kinderkamer had een erkertje en van daar uit keek ik vaak naar buiten. Schuin aan de overkant was de achteruitgang van een school (een grafische school weet ik nu) en daar kwamen allemaal ‘grote’ jongens en meiden met grote mappen in en uit. Ik had geen idee wat dat voor school was, maar ik wist wel dat ik dat later ook wilde: met zo’n grote map.


DE MAP
We verhuisden naar Vinkeveen en ik heb jaren niet meer aan die school en de grote mappen gedacht. Aan het eind van de middelbare school wist ik vrij helder wat ik wilde worden en een opleiding was snel gevonden. Ik rolde met gemak door de toelatingsronde ondanks dat ik eigenlijk een jaartje te jong was.

Ik ging naar het NIMETO, opleiding voor schilderen en etaleren. Binnen de etaleer richting was veel aandacht voor ontwerpen, op diverse vlakken. Het was voor mij meteen duidelijk dat ik examen zou doen in grafische vormgeving. En daar was hij: de map. Groot en groen/zwart. Later kreeg ik van mijn vader een mooie lederen zwarte map met een rits en zo mogelijk nóg groter.

KUNST ACADEMIE
Mijn studie ging verder op het HKU, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, kunstacademie. Grafische vormgeving, dus de map en ik bleven nog even onafscheidelijk. Ik verhuisde naar Utrecht en reisde met map en al per fiets, gelukkig had mijn mooie map een handig handvat aan de zijkant.


RONDE CIRKEL
Na mijn studie ging de map in de kast, want inmiddels deed ik alles op een Mac. De map verhuisde twee keer met me mee en staat nu op zolder. Soms kijk ik er nog even in, naar mijn werk van toen.

Vorige week kwam ik toevallig in mijn oude straat in Amsterdam. De grafische school is nu het Media College. Zou ik nu aan het begin van mijn leven staan zou dat absoluut de opleiding zijn waar ik zou willen beginnen.
Ik heb even in het portiek gestaan van ons oude huis, onder mijn erkertje, en zag dat de cirkel rond is.

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog

Black Smoke

Kleur bekennen

BLACK SMOKE
Black is the new orange. Of eigenlijk het nieuwe wit. Daar waar onze muren al jaren wit waren hebben we nu een muur in de woonkamer Black Smoke, evenals een muur in de (open)keuken. In plaats van de ruimte optisch kleiner te maken lijkt het juist ruimer, het creëert diepte.

De witte kast komt tegen het zwart echt tot zijn recht, en is nu echt een eyecatcher met het witte brocante serviesgoed.


EN DOORRR
Nu ik zag hoe goed zwart het doet in je interieur wilde ik meer zwart. Zwart hoort ook bij een industriële look. En dus maakte ik de radiatoren in de woonkamer Black Smoke en ook de radiator in de hal moest er aan geloven. En ach, ik was toch bezig, ook de binnenkant van de badkamer deur werd mat zwart.

TRAP
De trap kreeg strakke, spierwitte muren en mijn zoon kwam met het idee om de trapleuningen van stijgerpijpen te maken in, jawel, zwart. Echt rete stoer!
Over een paar dagen komt de donker grijze bekleding op de treden. En vinken we de hal / trap ook af.


NIET TE STOPPEN
De walk-in room is ook zo goed als klaar. Dus mijn volgende project is het toilet beneden. Ik zit vol ideeën. De deur is in elke geval al geschilderd, zwart natuurlijk. De woonkamer heeft een industriële zwarte stalendeur met 3 grote ramen waardoor we de toiletdeur vanuit de woonkamer zien. Ik moet eerlijk zeggen het maakt het wel een geheel.

En daarna is het klaar. Of zal ik toch de zolder gaan aanpakken? Ik ga er immers weer mijn werkplek van maken…..

Lees hier in mijn eerste , tweede en derde blog over de verbouwing

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog

Kleur bekennen

Kleur bekennen

KLEUREMOTIES
Ik schreef al eerder in een blog dat kleuren een betekenis hebben en een grote rol spelen in het gevoel dat we ergens bij krijgen. Dat ons onderbewuste diverse emoties en waarden direct koppelt aan bepaalde kleuren en kleurstellingen. Kleur is emotie. Daar moeten we in onze ontwerpen gebruik van maken om tot het beste resultaat te komen. Kleur bekennen.

Hier onder een aantal kleuren en welk type emotie of waarde ze hebben.
Paars: creatief, spiritualiteit, luxe, energie, daadkracht
Rood: blijdschap, leiderschap, passie, kracht, leven, vitaliteit en energie
Oranje: vriendelijk , innovatief, modern, humor  en jeugdig
Geel: optimisme, geluk, communicatie, intelligentie, besluitvorming
Groen: duurzaamheid, natuurlijk, betrouwbaar, balans, harmonie en evenwicht
Blauw: zakelijk, betrouwbaar, oprecht, professioneel, ontspanning, intelligentie en verstand
Bruin: landelijk, buiten, stoer, authentiek en traditioneel
Grijs: zakelijk, neutraal, evenwichtig, rust en kundig
Wit: puur, eerlijk, zuiver, schoonheid en ruimte
Zwart: dominant, krachtig, duister, invloed en inzicht


KLEURGEBRUIK
We kennen allemaal de logo’s van Disney, Coca Cola. Levi’s en Netflix. Deze hebben alle vier rood als hoofdkleur. Alle vier staan ze voor leiderschap. Ze stralen energie en kracht uit, passie. Het is niet voor niets dat iedereen ze kent.

De belastingdienst maakt gebruik van blauw als hoofdkleur. Om zo een betrouwbare indruk te maken, zakelijk en professioneel.

Staatsbosbeheer, Intratuin, Oxfam en Greenpease hebben een groen logo. Dit om een duurzame en natuurlijke uitstraling te hebben. Passend bij het merk en het product.

Paarse logo’s zoals Milka, Hallmark en Lucardi, stralen creativiteit, energie en luxe uit.

En zo zien we bij veel logo’s een duidelijke kleurkeuze terug. Leuk om zo eens naar logo’s te kijken.

KLEURENWERELD
Natuurlijk werkt dit niet alleen voor logo’s. Ook bij advertenties, websites en verpakkingen speelt kleur een grote rol. Eigenlijk bij alles dat wordt vormgegeven. Ontwerpen bestaan uit beeld, tekst en vooral kleur. Ook als we naar andere creatieve uitingen kijken zoals illustraties en schilderijen, is het duidelijk dat kleur of juist het ontbreken van kleur bepalend is.


REGENBOOG
We delen kleuren soms ook in in bepaalde groepen in, al naar gelang waar het voor gebruikt wordt.
De regenboog heeft zoals we hem waarnemen 7 kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.
Drukkers werken met CMYK, dat zijn de basis kleuren cyaan, magenta, geel en zwart, daar worden de te drukken ontwerpen in opgemaakt, zowel beeld (foto’s) als tekst.
Digitaalbeeld zoals bv voor websites wordt opgemaakt in RGB, rood, groen en blauw. De zg primaire kleuren.


KLEUK KLEUR KLEUR
Maar natuurlijk werkt kleur door in alles. Een witte auto straalt rust uit en oogt anders dan een rode auto, die een sportieve uitstraling heeft.
En ook bij onze kleding is kleur van belang, zo draagt de een vooral zwart en de ander kleedt zich juist heel kleurrijk, beide stralen daarmee hun persoonlijkheid uit. Al dan niet bewust. Kleur bekennen.
Waar roze lippenstift en/of nagels iets liefs uitstralen zijn rode lippen en nagels prikkelender en worden als vurig en sexy ervaren.
Soms is men niet bewust bezig met kleur en soms wordt er bewust gespeeld met kleur. Dat maakt kleur zo leuk. Kleur geeft kleur aan ons leven.

Lees hier in mijn vorige blog  Logo ontwerpen meer over kleur.

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog

Creativiteit

creativiteit
CREATIVITEIT

Creativiteit is als een spier en spieren moet je trainen. Je onderbewuste bewust trainen, door  bijvoorbeeld elke interessante zin, alinea, kleur, vorm, emotie, feit en idee dat jou raakt op te schrijven.
Zo heb ik op mijn computer een Inspiratie-map  daarin staan kleuren, vormen, delen uit logo’s, foto’s, lettertypes etc die me opvielen en me raakten.

Het gebeurt regelmatig dat ik bij een nieuwe klus begin met het bekijken van mijn Inspiratie-map. En zo kom ik op een kleur, vorm of lettertype die precies past bij wat ik zoek voor mijn klant.
Dat wordt dan mijn uitgangspunt, ik voeg een verassend element toe | verander een of meerdere elementen | vergroot of verklein een element drastisch en geef zo vorm aan mijn ontwerp. Dat is creativiteit.


UITWERKING

Experimenteren met variaties, maak de uitwerking origineel. Ik werk graag buiten mijn comfortzone, soms door even de controle te verliezen en terug te vinden in het resultaat, wat al in mijn onderbewuste was ontstaan. We limiteren onszelf, maar door buiten mijn eigen kader te denken, je creativiteit los te laten, kom ik waar ik wil zijn: het ontwerp.

VERHAAL

Of het nu een logo is, een advertentie of een website, het is allemaal ontworpen. Ik ontwerp vormen die moeten communiceren, een uiting geven aan het product van de klant. Ontwerpen moeten de boodschap uitdragen die mijn klanten willen vertellen. Elk ontwerp vertelt een eigen verhaal. Dat maakt het elke keer een uitdaging om aan een nieuwe klus te beginnen.


DESIGN

Ik wil elke keer een ontwerp afleveren waar de klant blij mee is. Zowel met mijn graphic designs als de sieraden die ik maak onder het label XXP-Sieraad wil ik iets moois, iets goeds afleveren. Dat geeft mij voldoening. En de klant succes!

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog

Thuiswerken

Thuis werken
THUISWERKEN

Thuiswerken is met corona vaak een verplichting geworden. Ook als je huis daar niet op ingericht is. Ik werkte sowieso altijd al veel vanuit huis.
Echter is thuiswerken nu, met de verbouwing, best een uitdaging: de hele dag herrie, overal stof, nergens een plek waar geen rommel en/of spullen staan die opgeslagen zijn.


BADKAMER

Zonder keuken vond ik lastig, zonder badkamer vind ik nog veel erger. Zeker met deze hitte (30 graden), waarin je eigenlijk de hele dag onder de douche wil staan is geen douche hebben zwaar. Echt, 3 weken geen badkamer hebben is best pittig.
Maar het opbouwen is begonnen, de muur van de inloopdouche zit er in. Het plafond is klaar, inclusief de spotjes. De vloer is gestort en de douchedrain zit er in. Super werk verricht door Indruk Totaal Bouw. De tegels moeten nu worden gezet en daar na gaan de meubels er in. Bijna…

INRICHTING

Wat doe je als je badkamer klein is, je de meeste meubels echt niets vindt? Precies: zelf (laten) maken.
Zo wilde ik graag een natuurstenen waskom op een dikke houten plank. Hout uitgezocht en op maat laten maken, toen in de lak gezet (3 x) waardoor de kleur van het hout prachtig uitkomt en de noesten de natuurlijke look extra benadrukken.
De douche set en wastafelkraan zijn mat zwart, wat samen met de betontegels heel industrieel wordt.
En omdat ik voor het kastje/spiegel geen mooier exemplaar vond voor een normale prijs heb ik de oude in de verf gezet, precies goed.


GANG | TRAP

De badkamer is bijna klaar. Daarna staan het trappenhuis en de trap op de planning. De muren worden nu glad gestreken door de stukadoor. De bekleding moet van de trap waarna ik de verticale delen van de trap wit ga verven en de treden zelf worden donkergrijs bekleed.


LAATSTE LOODJES

Daarna keert de rust terug in huis. De kleedkamer en toilet beneden pak ik zelf aan, met behulp van man en zoon.
De zolder moet leeg (hebben we als opslag gebruikt voor alle meubels die nu overbodig zijn geworden) en zal weer werkplek worden, dan kan ik weer in alle rust thuis werken.
Het huis is dan van onder tot boven aangepakt, alsof we verhuisd zijn. Een heel nieuw huis, ons huis.

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog

Keuken (verbouwing 2)

Verbouwing. keuken
AFBREKEN

Vijf weken zonder keuken hebben we achter de rug. Het slopen beviel vooral mijn zoon goed. In de keuken bleken er 3 lagen tegels te zitten die er af moesten. Het parket was er redelijk snel uit en ook de tegels in de hal gaven geen noemenswaardige problemen. En zo zaten we op de bouwvloer in een lege kamer en lege keuken.


OPBOUWEN

Als eerste moesten de elektra en waterleidingen omgelegd worden en was een extra groep nodig. Daarna kwam de stukadoor de muren van de keuken doen. Daarmee werd het al meteen minder een bouwkeet.

Toen was de muur in de woonkamer aan de beurt, die werd heel donker grijs, Black Smoke. Waar ik een beetje bang voor was bleef uit en de kamer leek juist groter dan kleiner door de donkere muur. De muur in de keuken kreeg de zelfde kleur en ook de radiatoren gaf ik die kleur. Verder werd alles fris wit.

VLOER

Toen kwam de vloer, licht grijs, betonlook pvc tegels. Ik ben er weg van, elke dag weer. Ook omdat het in de gang, woonkamer en keuken doorloopt zonder drempels, wat het echt ruim maakt.


KEUKEN

En toen kwam dan de keuken. De hele woonkamer stond vol met dozen, kasten en apparatuur maar aan het eind van de dag stond de keuken er in volle pracht. En ik vind er alles prachtig aan. Maar vooral de stoere uitstraling vind ik geweldig. De twee kleuren beton grijs en dan de vloer er bij. Het is gewoon af, perfect.


BANK

En nu is dan ook de bank geleverd, daarmee is het beneden bijna klaar. Iedereen in huis is heel blij met het resultaat. Het is nog steeds een beetje in een ander huis thuiskomen, een beetje een vakantie gevoel.

En na de verbouwing beneden is de nu badkamer aan de beurt. Morgen gaat die op de schop. twee tot drie weken zonder douche zal afzien zijn maar ik heb een tuin douche.

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog

Verbouwing

Verbouwing. keuken
VERBOUWING VAN DE KEUKEN

Ooit, 20 jaar terug, toen ik met een zwangere buik mijn huis kocht is er best veel gebeurd bij de verbouwing. Maar de keuken liet ik voor wat ‘ie was. Het bleef bij andere handvatten op de kastjes en wat plankjes voor mijn brocante snuisterijen. Ik de loop der jaren kwamen er wat regaaltjes bij en nog meer brocante meuk.
De oven gaf op een gegeven moment kortsluiting dus die gebruikte ik gewoon niet meer. En de afzuigkap viel van ellende ook bijna uit elkaar (maar he, die gebruik ik toch liever niet: te veel herrie). Toen ook de inbouwkoelkast de geest gaf zag ook ik in dat de keuken in huidige staat echt niet langer kan.

KEUKENJACHT

Dus begon de zoektocht naar een keuken. Dat klinkt gemakkelijk maar als je zelf het liefst een boerenkeuken wil vol met brocante maar je man juist strak en vooral functioneel, dan heb je toch echt een uitdaging.
Hoe raar het kan lopen bleek wel toen we voor de zoveelste keer een keukenboer in liepen en ik meteen doorliep naar de keuken die ik elke keer de meest redelijke vond. En opeens stond daarnaast een nieuw showroom-keuken: strak, in betonlook. En ik viel als een (beton)blok voor deze keuken.

Parelgrijze betonlook kastjes met boven twee opaal grijze betonlook kastjes met een Belgian Blue ‘stenen’ werkblad. Een heerlijk grote kookplaat. Een goed werkende oven en een stevige afzuigkap. En natuurlijk een mooie ruime koelkast met vriesgedeelte. Een echte keuken dus. Helemaal zelf samengesteld en helemaal naar mijn zin en toch zo totaal niet mijn (brocante) stijl.


VLOER

Omdat we een open keuken hebben en de vloer in de woonkamer ook écht op is moet daar natuurlijk ook iets aan gedaan worden. Anders is zo’n mooie nieuwe keuken een vlag op een modderschip. Uiteindelijk kwam ik op een vloer die heel erg lijkt op de opaal grijze betonlook van de bovenkastjes.
Inmiddels is de keuken ingemeten en besteld, net als de vloer. De stukadoor en elektricien (tevens loodgieter) zijn geweest en hun werkzaakheden zijn ook ingepland.

Maar voordat de vaklui aan de slag kunnen moet alles ingepakt en weggeborgen worden, de oude keuken er uit net als de vloer. Daar zie ik nog het meest tegen op. Ik troost me met de gedachten dat ik nog een aantal weken heb voor dit alles gaat gebeuren en ik 4 weken zonder keuken in een bouwkeet ga leven.

En na de verbouwing beneden is de badkamer aan de beurt.

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog

Kerst

Kerst
IT’S THE MOST WONDERFUL TIME OF THE YEAR

Kerst, bij ons begint kerst met het uitzoeken van een boom. Uiteraard pas na 6 december als Sint Nicolaas terug is naar Spanje. Dit jaar dus ook, maar met twee kittens durfde ik de boom niet meteen te voorzien van glazen ballen. Vooral ons kleine dametje is nogal pittig en ondernemend, dus we zagen de boom met ballen en al omgaan. De boom werd inderdaad meteen grondig onderzocht door Pepper en blijkbaar oninteressant bevonden. Ook toen ik er drie plastic ballen in deed keek madam er niet naar om. Dus de doos met kerstversiering van zolder gehaald en de boom van lichtjes voorzien. Daarna versiering in de vorm van bloemen en vogeltjes (gevaarlijk bij een kat maar ze had meteen door dat ze nep waren) en ijspegels. Voor de zekerheid de kerstballen achterwegen gelaten, maar wel mijn antieke piek op de boom geplaatst.
Pepper loopt om de boom heen of er onderdoor maar verder doet ze er niets mee. Picasso kijkt, zoals verwacht, al helemaal niet naar de boom om.


IT’S BEGINNING TO LOOK A LOT LIKE XMAS  

De boom staat en blijft staan, mooi. Nu op zoek naar cadeautjes, ook elk jaar een uitdaging. Om over de boodschappen maar niet te praten. Maar ook dat is gelukt. En dan is het kerstavond. Bubbels staan koud, hapjes zijn klaar en de berg met prachtig ingepakte cadeau’s liggen te wachten om van hun strikken ontdaan te worden en hun inhoud te onthullen. Zo vier ik al 19 jaar kerstavond met mijn zoon, onze traditie. Later kwam daar mijn man bij en voor de tweede keer schoof ook de vriendin van mijn zoon aan en om het nog gezelliger te maken ook zijn ‘oudste’ vriend.

Stiekem vind ik kerstavond het fijnst van kerst, lekker knus, met mijn eigen gezinnetje. Die heerlijke stilte voor de storm.

It’s beginning to look….. (Michael Bublé)

 

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog

Blog till you drop

 Blog till you drop
FOCUS

Blog till you drop, maar hoe kom je tot een goed blog? Bloggen is simpel, een goede blogpost schrijven is minder eenvoudig.
De eerste zinnen zijn belangrijk, vertel je te veel wordt het langdradig en haken lezers af. Het doel van het intro is kort en bondig duidelijk maken waar de blogpost over gaat.

Zorg dat je de focus van de blog niet kwijtraakt, dus niet te uitgebreid en te veel jargon gebruiken want ook dan zou de lezer in verwarring kunnen raken en af haken. Doe je verhaal op een toegankelijke manier en gebruik daarbij woorden die een beginner zou kunnen gebruiken. Zo blijft het behapbaar voor lezers. Houd de focus op het focustrefwoord en wijk niet te veel af van het eigenlijke onderwerp van je artikel.
Wil je toch graag wat meer diepgang in jouw blogpost? Geef je lezers eerst waarvoor ze gekomen zijn en breng de bijkomende info verderop in je blogpost.

Een goeie blogpost schrijven betekent ook zoeken naar manieren om info snel en efficiënt bij de lezers te krijgen. Dat kan via een doorlopende tekst, een genummerde lijst, foto’s video, tekeningen, infographics,…

Wil je je bezoekers andere blogs laten lezen op je site? Verwijs ze (met een linkje) door naar aanverwante blogs over andere facetten van hetzelfde onderwerp.

En onthoudt: als bezoekers op je blog zijn gekomen ze niet de moeite nemen je artikel voor meer dan pakweg 40% te lezen. Dus Blog till you drop zodat meer bezoekers je blog vinden.
Lees op deze blogs meer over Het doel van bloggen en over abonnees

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog

De zomer van 2019

De zomer van 2019 Tiger
HITTEGOLF

De zomer van 2019. Voor het eerst in de geschiedenis van Nederland komt de temperatuur op bijna 40 graden. Ik noem dat een hittegolf! Want een hittegolf is een periode die gekenmerkt wordt door uitzonderlijk hoge temperaturen. En eerlijk, 40 graden is in mijn ogen uitzonderlijk hoog, persoonlijk vind ik het een beetje té hoog.
Het is vandaag de vijfde dag op rij dat het kwik in De Bilt niet tot onder de 25 graden daalt, terwijl het in die periode ook drie dagen minstens 30 graden werd. En dat maakt een officiële hittegolf in Nederland een feit.

Afgelopen nacht was er een met uitzonderlijk tropische temperaturen. De kortstondige wind opgevolgd door een paar klappen onweer deden de temperatuur in de slaapkamer niet dalen. Wel werden we er wakker door omdat de wind zich luidruchtig vermaakte met het zonnescherm en parasols van de buren.

CODES

Nederland is goed in het geven aan weercodes. Meestal zijn deze overdreven, met als gevolg dat niemand zich er nog iets van aantrekt. Afgelopen dagen waren code oranje. Persoonlijk lijkt mij rood meer op zijn plaats (zeker gezien het feit dat iedereen verbrand is). Het weeralarm code rood is een waarschuwing die het KNMI uitgeeft wanneer in Nederland een extreme weersituatie dreigt te ontstaan. Hoeveel extremer zou dat moeten zijn dan?De zomer van 2019 is de heetste zomer ooit.

Deze hitte schijn te komen door een combinatie van 3 dingen: hete lucht, droogte en weinig wind.
Een tropische lucht vanuit Noord-Afrika die stil blijft staan boven Nederland. Doordat er geen wind staat, blijft de warmte dicht bij de grond hangen. De droogte komt door de weinige neerslag van de afgelopen tijd. En hoe droger de grond, hoe meer warmte deze vasthoudt.

ZONNEPANELEN

Ik zie mensen met zonnepanelen zich al rijk rekenen, maar helaas gaat die vlieger niet op: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de opbrengst van zonnepanelen. En omdat het een poosje niet geregend heeft ligt er een stoflaagje op de panelen, waardoor de opbrengst net wat lager ligt.
Dus wat dat betreft is deze hitte ook niet nodig geweest.


HUISDIEREN

Voor onze huisdieren is de hitte ook zwaar. Honden kunnen het goed uithouden in de zon, mits ze niet veel doen. Ze moeten natuurlijk schaduw hebben en voldoende water. Een hond kan niet zweten, maar hij koelt af via zijn tong en zijn neus. Dat doet hij door te hijgen en water te verdampen via zijn neusgaten. Hier staat de ventilator aan voor de hond en koel ik haar pootjes af. Verder laten we haar vooral in de ochtend en later op de avond uit. Overdag mag ze de tuin in en kan ze een plekje zoeken om te liggen. Onze hond heeft 3 pootjes dus voor haar is het extra zwaar met de warmte, maar ze doet het goed.

Onze volwassen katten kunnen 24/7 naar binnen en buiten. Het liefst zoeken ze een koel plekje in de tuin, ergens onder een struik. Ons kitten is nog te jong om los buiten te kunnen maar ook hij vindt koele plekjes in huis.

Voor mijn pony vind ik het wel lastig. Waar doe je nou goed aan, wel of niet buiten zetten? Op stal is het ook heet en buiten is nog een beetje wind, dus toch maar even op het land. Eerst gaat hij langs de spuitplaats en koel ik zijn benen en als hij weer naar stal gaat mag hij eerst even lekker onder de douche. Gereden wordt er natuurlijk niet in de hitte.

Vanaf morgen wordt het minder heet, zeggen ‘ze’. Ik hoop dat ‘ze’ gelijk hebben. Want het is leuk geweest zo.
ik wil weer een aangename temperatuur voor mijn beesten, de planten en – ik geef het toe – voor mijzelf.
De zomer van 2019 mag een mooie, lange warme zomer worden maar het kan te gek.

 

Als designer wil je de wereld een beetje mooier maken.

 

 Laat je reactie achter in het commentaarveld onder de blog

Persoonsgegevens die worden ingevoerd bij de reacties op de blogs worden zorgvuldig door VisualXXPression gebruikt en opgeslagen.
Zie onze
privacyverklaring.